За нас

ШОФИРАНЕ = ОТГОВОРНОСТ е програма за социална отговорност, разработена от компанията Перно Рикар България в отговор на един от поетите от алкохолната индустрия ангажимент към Световната здравна организация за ограничаване на шофирането в нетрезво състояние.

Програмата е изградена от няколко основни компонента и включва късометражен игрален филм, комикс и информационна уеб платформа – karaiotgovorno.com. Специален наръчник на преподавателя ще служи за улеснение при провеждането на „Час на класа “/лекция, посветен на безопасното шофиране.

„Бъди отговорен - не шофирай пил“ се обръща към възрастовата група 18-25 години като една от най-рисковите по отношение на шофирането в нетрезво състояние. Това е възрастта, в която младите стават пълноправни членове на обществото, но не са достатъчно подготвени за някои от отговорностите и за последствията от взетите решения.

През първите три години на проекта (октомври 2015 г.- юни 2018 г.) се проведоха над 700 часа на класа с образователния модул „Бъди отговорен - не шофирай пил“ в десетки училища в цялата страна. Броят на обхванатите ученици е над 5000. През миналата учебна година МОН заяви и официалната си подкрепа към проекта. 

Обобщените данни показаха, че според 95% от учителите, участвали в програмата, е полезно и необходимо да се провежда час на класа по темата за опасностите от шофирането в нетрезво състояние; 100% от тях заявяват, че образователния модул е бил интересен за учениците им и биха го провели със следващия випуск; 100% биха го препоръчали на свои колеги. 89% от учениците заявяват, че модулът им е бил интересен; 57% от тях са научили нещо ново в час; 85% от учениците след този час на класа не биха шофирали след употреба на алкохол, а 90% не биха се качили в автомобила на шофьор в нетрезво състояние.

Партньори на ШОФИРАНЕ = ОТГОВОРНОСТ са Асоциация Родители, Фондация Пайдея, Заедно в час, МВР, Дирекция „Пътна Полиция“, Съюза на Българските Автомобилисти, СПИРИТС България, Българска асоциация на пострадали при катастрофи и един от най-добрите здравни сайтове www.redmedia.bg.

През декември 2016 г. се проведе конкурса „Годишни награди за пътна безопасност“ за шести пореден път. Той отличава добрите практики и реализирани инициативи в областта на пътната безопасност, повишаването на културата на пътя и предотвратяването на катастрофи. „Шофиране= Отговорност” бе отличена като най-успешната кампания за годината в категория "Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации".

Този сайт съдържа цялата необходима информация и материали, нужни за провеждането на атрактивна, смислена и полезна лекция на тема шофиране и отговорност.

Ако сте учител/преподавател и имате желание да организирате за вашите ученици лекция на тема "Шофиране = Отговорност", можете да изтеглите всички необходими материали в секцията за учители/преподаватели.

Този сайт е собственост на Перно Рикар България ЕООД