Аранжиране на букети

Аранжиране на букети

Много често в деловите среди се налага поднасяне на подаръци и букети по различни поводи. Подобни букети се подчиняват на определени правила и не може просто да се закупи първият попаднал пред погледа ни красив букет от цветарския магазин. Това не е подходящо и дори може да бъде причина за обида или създаване на неловка ситуация. Много хора считат, че след като началникът е мъж, то не е нужно да му се подаряват цветя. Всъщност – нужно е, приема се добре, особено ако букетът е подреден и аранжиран в делови стил.

Най-често при необходимост да поднесат някакъв знак на внимание на шефа, на колега или на делови партньори, хората се ориентират към покупка на комплекти луксозни канцеларски принадлежности. Проблемът е, че тези вещи са доста скъпи, а е твърде вероятно човекът, който получи подаръка да не го оцени добре. В такъв случай по-подходящо е да му се подари букет – букетът винаги се приема положително и не е скъп. Букетите се приемат добре в деловите среди – те разчупват леда по време на преговори, показват положително отношение към колегата на рожденния му ден или създават настроение на шефа, просто заради факта, че служителите му са си направили труда да му поръчат специално аранжиран букет.

Как да използваме аранжираните букети за бизнес

Стилно аранжирани букети, разположени върху конферентната маса преди важна делова среща омекотяват напрежението. Дори нещо повече – познаващите тънкостите за подреждане на цветя според вида и цвета, могат да използват силата им за придаване на определена атмосфера и провокиране на полезни за хода на разговорите емоции. Например, повечето хора считат, че е неподходящо да се подаряват рози на мъж, особено на делови партньор. Всъщност всичко зависи от розите – ако са от вида Cherry Brandy, оформени в букет и оградени със зеленина, проблем няма – този тип рози са идеални за мъжки букети и освен това са много трайни.

Какво трябва да знаем за поръчването на бизнес аранжирани букети

Когато се поръчват делови букети, много често някоя секретарка се обажда в цветарския магазин и само указва бройката и времето на доставка. В повечето цветарски магазини са достатъчно опитни, за да са наясно какъв трябва да е деловият букет, но не може да се разчита изцяло на случайността. Персоналният подход към избора на букети е по-удачен – да се направи допитване за значението на отделните видове цветя и цветове и да се обмисли съчетаването им съобразно случая. Целта е да се избегнат двусмислици и неподходящи послания, като например заради недоглеждането на служителите, отговорни за поръчката на букетите, шефа да поднесе букет от яркочервени рози, обградени от бели или розови цветя и картичка със сърчица на човека, с когото ще води важни преговори. Ако е дама – може да го приеме за недвусмислен намек, ако е мъж – със сигурност ще се обиди – и двата случая се поставя едно неловко начало на преговорите.

Символиката на цветята е известна отдавна и това е нещо, което е създадено, за за улеснява общуването. Хората използват този факт, за да отправят негласни послания към другите и това много улеснява живота, ако се използва умело.