Без паника ! Болки в корема при бременност

Казват, че бременността е най-щастливият период от живота на жената. Въпреки това, при неприятните странични ефекти , може да се почувствате много притеснена. Има няколко неща, които биха могли да се случат през този 9 месечен период.

Болезнените болки в гърба и честото уриниране са някои от често срещаните признаци на бременността. Установено е, че всяка жена изпитва различни симптоми в различни моменти по време на бременността. Около четвъртия месец на бременността жените започват да усещат как бебето се движи в тях и как се развиват сетивните му органи.

Обикновено бъдещите майки изпитват глад за определени храни, напитки или желание за четене на книги, слушане на музика и др.. Това ще продължи до последния триместър на бременността. Тъй като всяко бебе е различно по природа, то има и различни симптоми по време на бременността. Някои често срещани симптоми, изпитвани от повечето жени, са спазми и колебания при бременност с бебе .

Болки ниско в корема при бременност

Според Американската асоциация по бременност (APA) болките в долната част на корема при бременност се характеризират с тъпо, спазматично усещане в долната част на корема, което обикновено е придружено от вагинално кървене. Някои жени изпитват по-скоро натиск върху таза, отколкото коремна болка. Въпреки че този вид болка може да е нормална по време на бременността, важно е да се обърнете към Вашия лекар, ако имате болка в долната част на корема.

Лечението на болките в долната част на корема варира при различните пациенти в зависимост от източника и силата на болката. За леките случаи, обикновено няма нужда от допълнително лечение.

Вашият лекар обаче вероятно ще иска да извърши ултразвуково изследване или други тестове, за да определи причината за болката.

При тежки случаи на болка в долната част на корема Вашият лекар най-вероятно ще Ви насочи да лежите повече и ще наблюдава състоянието Ви до раждането.

Болки високо в корема при бременност

Най-често болките високо в корема се дължат на храносмилателни процеси, които са нормално явление за всяка бременна жена. Бъдещите майки, които по принцип страдат от констипация, често имат още по-слабо действаща храносмилателна система, а от там се стига до подуване, газове, нередовен стомах и разбира се, болки високо в корема.

Друг фактор, който може да окаже влияние е честото гадене и повръщане сутрин. Целият процес изтощава организма и с нарастването на плода, болките високо в корема могат да се усилват.

Болки в кръста и корема при бременност

Има две  нормални причини, поради които може да имате болки в долната част на гърба или корема в началото на бременността.

Първата е, че бебето ви притиска сухожилия или нерви, които трябва да се разтегнат, за да освободят място за растящата ви матка. Това се нарича болка в кръглите връзки и обикновено започва около третия месец, въпреки че за при някой жени се наблюдава и през първите два месеца от бременноста.

Вторият вид болка се нарича фалшиво раждане. Това е, когато тялото Ви мисли, че е време да роди бебето, затова започва да се свива в подготовка за раждане. Но тъй като бебетата все още не са готови, тези контракции не отиват никъде – и те болят!

И двата вида болка могат да бъдат неприятни, но нито един от тях не е опасен за Вас или нероденото Ви дете. Освен това и двете се подобряват с напредването на бременността, тъй като коремът Ви се уголемява и има повече място всичко да си дойде на мястото.

Съвети за намаляване на дискомфорта

Възглавници за бременни:

Те се предлагат в повечето големи магазини и са отлична инвестиция, ако имате болки в гърба или корема, свързани с бременността.

Поставете възглавницата между коленете или я използвайте, за да поддържате гърба си, докато спите. Това може да помогне за облекчаване на напрежението върху сухожилията и мускулите, което спомага за намаляване на болката и дискомфорта.

Възможни причини за болки в корема при бременност

Извънматочна бременност

Извънматочната бременност е състояние, при което оплодената яйцеклетка започва да се развива извън матката. Най-често срещаното място на извънматочна бременност са фалопиевите тръби. Когато ембрионът се прикрепи към фалопиевата тръба и започне да се развива в нея, в крайна сметка той ще пробие един от отворите на тръбата и ще се излее в коремната кухина.

Спонтанен аборт

Три процента от всички бременности завършват със спонтанен аборт, но това не означава, че той е нормална част от живота. При усилени болки е задължително да се обърнете към вашия лекуващ лекар за допълнителни прегледи и информация относно състоянието на плода.

Отслабване на плацентата

Плацентата е временен орган, който расте в матката ви от първия ден на бременността до момента, в който бебето е готово да се роди. Тя се прикрепя към вътрешната стена на матката и доставя кислород, кръв и хранителни вещества на растящото бебе.

При отслабване на плацентата е възможно да изпитвате спазми и болки в коремната област.

Растеж на плода

При растежа на бебето в матката тя се разтяга, което може да доведе до билки в стомаха. Това е нормален процес за всяка една бременност.

Компресия на вътрешните органи

При нарастването на плода е нормално да изпитвате различни болки и дискомфорт в тялото. Възможни причини са притискането на различни органи, от което няма нищо страшно. Препоръчително да се движите и да сменяте редовно позоцията на тялото, когато сте в легнало положение.

Болки в корема при бременост по месеци

  • Първи месец. Ако за първи път изпитвате болки в корема по време на бременност, опитайте се да не изпадате в паника. Много жени страдат от този дискомфорт, но повечето от тях израстват от това, което може да е временен страничен ефект или симптом на ранна бременност.
  • Втори месец. Болките в корема по време на бременност са един от най-неприятните проблеми за всяка бременна жена. Болките в корема през втория месец могат да бъдат причинени от няколко фактора, включително гадене, спазми на сухожилията, стрес и запек.
  • Трети месец. Можете да почувствате болки в корема през третия месец на бременността, когато сте натоварили тялото си до краен предел. Спазмите се усещат в различни части на меките телесни органи и могат да бъдат доста разсейващи.
  • Четвърти месец. Лекарите смятат, че през четвъртия месец бременната жена може да изпитва коремна болка поради бързия растеж на тялото на бебето и слабостта на мускулите на краката. Матката също започва да се измества, защото не е достатъчно силна, за да издържи бебето.
  • Пети месец. Петият месец на бременността може да бъде наистина вълнуващ, тъй като ще започнете да усещате как бебето рита! Това може да е и времето, когато започвате да усещате спазми или болки в корема по време на бременността.
  • Шести месец: Коремната болка при бременност през второто тримесечие е често срещано състояние при бременност, като симптомите варират от леки и временни до дълготрайни и тежки болки..
  • Седми месец. През седмия месец от бременността много майки започват да изпитват болки в корема. Често това се дължи на факта, че през последните няколко месеца телесното им тегло се е увеличило драстично, което е довело до силно натоварване на мускулите и гърба им.
  • Осми месец. Това е едно от най-честите оплаквания на бременните жени – хронична болка в коремната област, която може да се дължи на проблем с мускулите, връзките или сухожилията. Факт е, че те са много неприятни и плашещи ситуации, особено ако нямате предишен опит.
  • Девети месец. Болките в корема от тук насетне, почти винаги сигнализират, че съвсем скоро ще видите своето съкровище! Лично ние ви съветваме и при най-малкото съмнение или болка, да потърсите вашият лекар за съвет.