Възможно ли е гаджето ви да лъже всички, но не и вас?

Мъж и жена се държат за ръка

Колко често сте чували от приятелка или приятел фразата „Опитах всичко, но той (тя) просто не иска да се промени.“? Или обратния вариант – „Той просто стана друг човек.“

Скоро моя приятелка прекрати дългогодишната си връзка, като причината, която тя изтъкна, е изчезналото доверие помежду им. “ Той просто се промени спрямо мен. Започнах да го хващам, че ме лъже.“ Лъжата. За това ще стане дума в следващите редове. На мен ми се прииска да изкрещя – „Той не се е променил, глупачке! Хората не се променят! Просто досега не си забелязвала това, което е било пред очите ти!“

Всъщност всичко, което искате да разберете за даден човек, лежи на повърхността. Много често вие не искате да го видите. Защо? Кодовата дума е егоцентризъм.

Вашата половинка пред вас лъже шефа си, че е болна. Лъже приятелите си, но това е защото светът не я разбира. Вас никога не би ви излъгала. Вие сте различен от всички останали. Вие я разбирате. Мисълта за това е приятна. Но грешна. Много, много грешна.

Истината е, че причините не са коренят във вас. Причините никога не се коренят във вас. Всички ние имаме модели на поведение, които са устояли на времето и са се вкоренили дълбоко в поведението ни и начина ни на живот.

Той няма да се промени заради вас, повярвайте, хората не се променят.

Ние живеем на базата на тези навици и избираме партньорите и хората, с които контактуваме, спрямо тях. Когато общувате с някой достатъчно дълго и редовно, те веднага се забелязват. Ключът е в повторенията на миналото и настоящето на дадения човек.

Една ситуация няма да ви каже нищо. Но две и три повторения вече са показателни. Ако внимателно наблюдавате за няколко месеца, можете да разберете почти всичко за половинката си. Ако искате да разберете как ще постъпи в бъдеще, просто се вглеждайте в повторенията.

Той няма да се промени заради вас, повярвайте, хората не се променят. Дори хората, който са посветили живота си на самоусъвършенстването и работят за това упорито, успяват да променят две-три черти от основния си модел на поведение. Някои хора временно подтискат някой черти от модела си. Затова обикновено първите сериозни проблеми в една връзка се появяват след първата година.

Какъв е шансът, че половинката ви лъже всички, но не лъже вас? Нулева. Мисълта, че човек ще постъпва с хората по определен начин, а с вас по друг, не работи. Никога не е работила. Единственият начин да вярвате на хората е да ги наблюдавате внимателно и да допълвате моделите си на поведение, които вече са ви известни. Хората не се променят!

За малко да забравя. Нашите герои, за които говорих в началото, са отново заедно. Той й казал, че я обича и ще направи всичко, за да се промени към по-добро. Да не повярва човек! Какво мислите, ще успее ли?