Защо ме дразни Икеа

Магазин на Икеа

В България има един тип хора, които на галено наричаме батьовци.

Те са характерни с това, че разбират от абсолютно всичко и са компетентни по всяка тема. Събота и неделя обичат да лежат под колите си пред блока и да човъркат и натискат тук-там, постлали си родопско одеало или кашон.

На морето обичат да хапват диня, след което да си тръгват, оставяйки корите полузарити на плажа, за да могат останалите плажуващи да се радват на осите.

Вечер, докато гледат телевизия, шумно коментират видяното, независимо дали е футболен мач, новини или коментар за революция в Нигерия, като обичат да махат с ръка, отбелязвайки, че те биха се справили по-добре.

Докато се редят на опашка обичат да разприказват останалите със сакралния риторичен въпрос – това държава ли е?

Говоря ви за батьовците, защото имам чувството, че рекламната кампания на Икеа е ориентирана точно към този тип хора –  които са свикнали цял живот всичко сами да си правят, и се гордеят с това. Трябва да се боядиса – боядисват си сами. Трябва да се сменят накладките на колата – сменят си ги сами. Трябва да се стегне покрива на вилата – стягат си го сами. И после се чудят защо нещо не се е получило както трябва и догодина пак се налага да вършат същото.

…вие ни давате парите си, ние ви оставяме да вършите всичко сами…, нали сте батьовци…

Батьовците не признават разделението на труда. Не само не го признават, но не го и уважават. Именно затова си вършат всичко сами. Калпаво и с много пот, но пестеливко. Ще им плащат те на ония обирджии…, които и да са те.

Точно батьовците са хората, които и досега пазаруват по рекламирания от Икеа начин – отиват в магазина, харесват си мебели (ако не са си ги сковали сами преди това), товарят си ги в колата, карат си ги до тях, мъкнат кашоните нагоре по стълбите, след което започват сами да ги монтират, крещейки на жена си да се маща, че ще я попилеят ако още веднъж мине през винтчетата.

По този начин батьовците спестяват около 30-40 лева – за транспорт, доставка до врата и монтаж. А да не говорим, че в доста от мебелните магазини ако направиш сметка над определена сума, транспортът и качването до съответния етаж, са безплатни.

Аз лично не съм батьовец. Вярно, мога да си завия крушка, случвало се е и да забия пиронче за картина, но когато сменям плочки – викам плочкаджия, когато боядисвам – викам бояджия, когато нещо не е наред с колата – давам я на монтьор. С други думи – уважавам разделението на труда. Всеки е учил за нещо, нека го върши.

И именно затова Икеа ме дразнят. Дразнят ме изключително много с рекламната си кампания. Нека батьовците да са им клиенти и да си купуват канапета за по 600-700 лева, като си мислят, че това е на далавера, нека след това си ги товарят в колите, нека си ги носят до блоковете, нека си ги мъкнат нагоре по стълбите, и нека си ги монтират във всекидневната.

Аз лично предпочитам някой друг да свърши това вместо мен и след като си дам парите, направо да си седна в канапето. Ето такава рекламна кампания би ме хванала – вие ни давате парите си, ние правим всичко останало. Но и другата реклама не е лоша, поне става за виц – вие ни давате парите си, ние ви оставяме да вършите всичко сами…, нали сте батьовци…