Историята на Фил Найт и Nike, който превзе света

Филип Хемпсън Найт –  това е човекът, който създаде Nike, с един нечуван човешки устрем и силна вяра, която не всеки може да разбере. Като повечето известни личности, постигнали големи и значими успехи, той започва живота си като обикновен човек. Може би това е ключът към реализирането на мечтите, а именно трънливият път, по който човек трябва да мине, за да стигне до там. Като че ли човек не се ражда гений, а понякога обстоятелствата моделират от него онова, което го прави запомнящ се и незаменим. Нека видим какъв е бил животът на нашия главен герой, а именно Фил Найт.

Фил Найт и животът му преди успеха

Ражда се в обикновено семейство в Портланд, Орегон, където завършва гимназия и живее с двамата си родители. След като завършва гимназия отново остава в Орегон, където записва бакалавърската си степен по Счетоводство в Орегонския университет. След като я завършва постъпва в американската армия като старши лейтенант, където прекарва една година.

Портланд – Орегон

Сякаш след тези събития той започва да върви по тясната пътека, водеща към големия път, изграждащ Nike.  Записва и завършва магистър по администрация на бизнеса към Станфордския университет в Калифорния. Дисертацията му е насочена към спортните стоки и по конкретно разглежда немските компании на Adidas и Puma, които по онова време господстват на световния пазар. В нея той изразява идеи за това, че е възможно и нужно на пазара да се появи друг спортен гигант, представител на американската култура, който да бъде истински конкурентноспособен на големите на деня. Найт смята, че това може да се постигне с добра и много интензивна маркетингова стратегия.

Появата на Nike

Годината е 1964 – съвместно с Бил Бауърман Филип Найт създава фабрика за обувки. В началото тя носи името Blue Ribbon Sports, а по-късно през 1971г. се преименува на Nike. Името на марката е измислено буквално в последния момент. Първите модели от спортните обувки вече били произведени в Канада и чакали всеки момент да излязат на пазара. Това събитие трябвало да създаде фурор, и Найт вярвал в това, защото никога не спирал да усеща успеха вътре в себе си. По тази причина той бил планирал и голяма реклама, а за да бъде реализирана тя, трябвало да се измисли име. Само можете да се досетите колко решаващ е този момент и колко трудно е да се избере такова име, което да е по-благозвучно, по-привличащо и интересно от всичко до момента. Тогава Найт се досетил как близък до него човек веднъж му казал, че най-успешните световни марки са с кратки имена и звучат тежко, със запомняща се съгласна в името, което оставя следа в съзнанието ти. Такива имена били Xerox, Clorox и др. Такова име било и Nike. Малко хора знаят, че марката не се произнася „найк”, а „найки”, кръстена на древногръцката богиня на победата Нике. Това е, което Найт иска – победа. Победа в световния пазар, над онези, които не вярват в него и концепциите му и дори над самия себе си и ограниченията на собствените му мечти. Няма по-подходящо име за бранд, който създава именно човек като Фил Найт. В началото всичко приличало на „налудничава идея”, но скоро след това марката станала гигант.

„Изкуството на победата”

Това е името на автобиографичната книга на Фил Найт и описание на целия път, по който е извървял до Nike. Милиони хора по света споделят мнения, че това е най-добрата биографична книга, писана някога – безкрайно честна, пряма и разкриваща сърцевината на една мечта.

Това е и най-точният израз по отношение на идеята Nike.  В началото никой не вярва в успеха, дори самия баща на Найт е силно скептичен, което му тежи, но така и не го обезверява. Самият той се връща назад и не може да каже как е достигнал до този връх, като в един момент достига до мисловен проблясък и казва, че е стигнал до там, защото никога не е спрял да вярва, че ще успее. В книгата си пише, че дълбоко в него се корени убеждение, което гласи, че бягането е сила и здраве и силно вярва, че ако всеки човек на планетата бяга всеки ден, то щяхме да живеем в едно много по-добро и здраво общество. Как по друг начин той би могъл да стимулира хората да бягат, освен като създаде перфектния модел спортни обувки, които да направят това още по-лесни, приятно и възможно.

Истинската вяра го стреля към върха и непоклатимото усещане, че ако човек е упорит – успехът е гарантиран. Той смята, че никога не трябва да се отказваме от една мечта – колкото и невъзможна да изглежда, колкото и труден и неясен да е пътя до нея, дори и да срещнем провал и дори никой да не вярва. „Каквото и да се случи, никога не спирай” – казва той. Скоро след началото дори и баща му е изумен от успеха, виждайки много хора по улиците да носят Nike, а особено е горд, когато спортисти по телевизията носят само тази марка.

В свята работа Найт не вижда рекламните лица като бизнес партньори, а като личности, които оставят частица от себе си в обувките. На това се дължи и личното му отношение към всеки, хора като Майкъл Джордан, Кристиано Роналдо и Григор Димитров.

Богинята на победата носи истински успех на Фил Найт.

Източник: Lotus Sport