Как се плетат бебешки терлички

Плетенето е едно от най-успокояващите занимания. Позволява на ума да се рее и да на съзнанието да се фокусира само върху работата. Освен, че е ментално лечебно, е и съзидателно, т.е. накрая от него излиза нещо, а именно продукт. Плетенето на бебешки терлици е едно от заниманията, през които доста бъдещи, а и настоящи майки преминават.  Няма нищо по-хубаво от това сам да правиш и създаваш нещо, което ще послужи на детето ти. Сигурно сте забелязвали, че всички бебчета, особено новородените (между 0 и 3 месеца) имат някакви терлички на краката, през по-студените дни. Те предпазват крачето от простуда и са изключително удобни.

В последните месеци на бременността, често жените спират да работят и остават вкъщи. Ако са свикнали да са дейни и в движение, това често може да ги потисне. Ето защо всяка мама прибягва до полезно занимание, сред които е и плетенето на бебешки терлици. Въпреки, че звучи сложно е съвсем възможно да се научите само от четене на статии гледане на клипчета в интернет.

Как могат да се изплетат бебешки терлици

Най-често това става на една кука или на две игли. В зависимост от това каква прежда изберете, ще съобразите и иглата си. Най-често на опаковката на преждата пише и размера на иглата, който трябва да се ползва.

Да се фокусираме върху плетенето на терлици с две игли. Започвате стандартна плетка, като броя на бримките представлява ширината на терлика. Хубаво е да имате модел, по който да сравните големината или да измерите по крачето на детето. Мярка се взима на целия терлик. Започвате от горната част – ластика, до долу и след това от другата страна на ластика. Дължината на крака е основа за плетката. След като сте направили основата, прехвърляте бримките на игла, на която има предварително вдяната прежда. Така минаваме с иглата през двете страни на основата и след това внимателно набираме чорапа. По този начин терличките се затварят. След като сме свързали двете части, сме приключили с частта от към пръстите. Със същата игла и  прежда, продължаваме да шием нагоре (разстоянието между пръстите и глезена).  Шиенето зависи от това колко голям искате да е отвора на чорапчето – дали да бъде по-стегнато около глезена или по-широко и свободно. По същия начин започваме да шием задната част на терлика – от глезена към петата. След като сме приключили, и терлика има завършен вид, го обръщаме на обратно. Всъщност това ще бъде крайния му вид и начинът, по който ще се слага на крака, за да може ръбчетата да бъдат отвътре и да не развалят добрия външен вид.

Това е накратко и на теория един урок по плетене на бебешки терлици. За тези, които са специалисти в областта или иначе казано, за хора със стаж в плетенето, това е достатъчно обяснение. За други, които току-що се захващат със занаята, бихме предложили и да погледнат някои клипчета, които се намират из интернет. Понякога имаме нужда и нагледно да си представим как се случват нещата. Истината е, че бебешките терлички са лесни за плетене и икономични на материали. Всички знаем колко голямо е крачето на едно бебе и колко прежда може да влезе в един негов чифт чорапи. Времето за плетене на чорапите може да бъде буквално няколко часа, но крие риск от пристрастяване. Процесът по отпускане и релаксиране по време на плетенето е неповторим и желанието на жените да произведат повече и повече чорапи е нестихващо.

Нека не забравяме, че бебешките терлички са и страхотен подарък за приятелки, близки, роднини или други хора, които очакват или имат мъниче вкъщи. Освен,ч е са сантиментални, защото са създадени от собствените ви ръце, са и практични и със сигурност ще влязат в употреба.

Популярни прежди за сезон 2020/2021

Успех в плетенето.