Кризата вече диктува пазара на имоти

Наематели в офис- и търговски сгради са в невъзможност да си плащат наемите

Кризата вече диктува както пазара на бизнес имоти, така и този за жилища. Наемателите със спряна от пандемията дейност като офис сгради, търговски центрове, хотели вече са в невъзможност да плащат наемите си. По ефекта на доминото се очаква това да достигне собствениците на бизнес сгради, които няма да могат да плащат кредитите си към банките. Тече ударен процес на предоговаряне на наеми, наблюдава се дори преждевременно прекратяване на такива, защото съкратени работници напускат София.

Пандемията вече се отразява на пазара на жилища в София. „Спадът на интереса както към наемни сделки, така и към покупко-продажби, е 2,5 пъти“, коментира пред „Икономист“ Страхил Иванов от „Явлена“. Той обаче подчерта, че ако проявлението на кризата продължи 6 месеца, ще се наблюдава понижение на цените, чиито първи признаци ще бъдат регистрирани още на 4-тия месец.

„От началото на кризата наблюдаваме сериозно отдръпване на клиенти, като работим само по стари сделки отпреди кризата. В тази ситуация инвеститорите в недвижими имоти ще намалят цените си в краткосрочен план с до 10 на сто. Твърдя, че първо ще се свалят цените в новото строителство, защото не всички инвеститори са подготвени финансово за отлив на клиенти. Докато при собствениците на имоти старо строителство този процес ще се случи късно и вероятно с доста по-малко понижение“, смята Таня Цветкова, собственик и управител на агенция „Светлина“. Тя очаква пазарът да се нормализира до края на годината или до първото тримесечие на 2021 г., в зависимост от развитието на епидемията.

В София вече се регистрират и много случаи, при които наемите на жилища се прекратяват, а наемателите се връщат в провинцията. „Става въпрос за хора, които са работили в ресторантьорството, туризма, нощните барове, фитнеси, фризьори, които от началото на извънредното положение бяха тотално затворени“, уточни Цветкова.

От „Адрес Недвижими имоти“ дадоха съвет в момента да не се бърза със сделки. „Имаме силно отдръпване от потенциални купувачи или наематели. Но това е нормално за извънредно положение и е много рано да се правят изводи. Нашият съвет е да се изчака, ако сделките не са спешни, да се реализират след извънредното положение“, сподели пред „Икономист“ Гергана Тенекеджиева, изп. директор на „Адрес Недвижими имоти“.

Според брокери ситуацията може да се развие по два сценария след края на пандемията – или пазарът ще се активизира много бързо, или ще наблюдаваме дълбока световна рецесия, а оттам и сваляне на цените. Такъв развой обаче също предлага отваряне на нови възможности. „Хората със средства ще имат възможност за повече избор, на пазара ще има конкуренция за по-добър продукт. А инвестицията в такъв имот ще носи по-добра възвръщаемост в бъдеще“, обяснява пред „Икономист“ Цветослав Христов, управляващ партньор „Продажби“ на „Антре-недвижими имоти“.


И от „Явлена“, и от „Адрес“ посочиха, че от 10 дни насам има и чисто технически ограничения пред сключването на сделки. Те са породени от решението на сдружението на нотариусите да има само дежурни нотариуси по време на извънредното положение, като е решено всеки от тях на ден да изповядва само до 2 сделки. Ако има повече сделки за изповядване, самият нотариус ще преценява кои две са най-належащи за деня.

От „Адрес Недвижими имоти“ са категорични още, че ситуацията се отразява и на пазара на отдаване на жилища за кратки периоди чрез платформи от рода на airbnb и booking, защото туристическите пътувания са силно ограничени, а авиокомпаниите, които са основното средство за транспорт на градските туристи, почти не летят.