Най-ефикасните примамки за хлебарки

За едно всички сме съгласни – никой не иска хлебарки в дома си. Най-неприятният факт около съществуването им е, че са много издръжливи и трудно можете да се отървете от тях. Всеизвестно е, че те са единственият вид, който може да оцелее след ядрена бомба, живее 40 минути под вода, без да се удави и поне няколко часа без глава. Другата причина, поради която трудно се справяме с отстраняването на хлебарките е, че те много бързо се размножават. Буквално е възможно една хлебарка да бъде оплодена веднъж в живота си и да снася яйца цял живот след това. Така наречените им гнезда винаги са разположени на скришни места, които  не могат да бъдат намерени, а те самите се появяват по–често през нощта. От тази гледна точка можем да се досетим, че не са глупави, защото в късните часове на нощта всички обитатели на дома спят и никой не може да ги види, а те „вилнеят“ свободно. В повечето случаи излизат от каналите и тръбите и могат да бъдат забелязани около мивката, кошчетата за боклук и други места, на които има храна. Притеснителното е, че могат да бъдат преносители на повече от 30 бактерии, което ги прави и опасни за здравето ни.

Кое средство е най-ефикасно при борбата с тях е въпрос, който няма еднозначен отговор.  Различните хора споделят за разнородни добри практики, които ние ще споделим с Вас и всеки сам за себе си може да прецени кое е неговото нещо.

Първо е хубаво да се спомене, че домашните средства от рода на резънчета лимон и краставица или места, намазани с тях, както и други подобни методи, водят до нулев резултат. Затова не губете време в подобни неща, защото размножаването им няма да спре, а след това борбата ви ще стане по-дълга и тежка.

Оглавяваме калсацията с добрия стар „Райт“. Съдържанието му се явяа изключително силна отрова срещу тези вредители. Това, което препоръчваме е да напръскате помещенията, в които се забелязвали да има хлебарки, като кухня и баня и да ги затворите за няколко часа. Ако можете да направите това с целия апартамент, то това ще бъде оптималното. Оставете го обилно напръскан с „Райт“ една нощ, а на сутринта, въщайки се, за да проветрите, със сигурно ще откриете доста жертви. Тъй като предполагаме ще  има още яйца, след успешния опит, които скоро ще станат щъкащи хлебарки, то повторете офанзивата поне още веднъж.

Много хора препоръчват и гелчетата срещу хлебарки. От тях има различни, на различни марки. С тях капвате няколко капки на места като мивката, кошчетата, около каналите и т.н. и оставяте гелчето само  да си свърши работата. Един особен съвет е, ако през нощта видите умряла хлебарка, да оставите тялото и и да не го хвърляте. Малко известен факт е, че те изяждат подобните си, когато ги видят мъртви, а с отровата в тях, те също ще умрат.

Капните или къщички с лепило също са ефикасни. Влизайки в тях, хлебарките не могат да излязат и остават заклещени, докато умрат. Лошото тук е, че това няма ефект върху яйцата, които също скоро ще плъзнат. Много използвани са и кубчетата, които се слагат по ъглите на проблемните помещения и се смята, че отблъскват хлебарките.

Накрая ще ви посъветваме, ако нищо не даде ефект, да се поинтересувате дали това не е проблем в цялата сграда. Ако ще попитате „защо“, ще Ви отговорим, че дори и мерките, които взимате Вие да са адекватни, ако хлебарки са плъзнали измежду етажите, то те се движат по каналите нагоре и надолу и това прави действията Ви безсмислени. В такъв случай, най-доброто е да направите един „съвет“ със съседите и заедно да съберете пари, с които да платите на фирма, която професионално да се погрижи за проблема. Екип от специалисти ще дойде в дома Ви и със специални препарати ще напръска навсякъде, така че проблемът да изчезне генерално от всички етажи.

Източник: https://vrediteli.bg/hlebarki