Програмата Шофиране = Отговорност

Карай Отговорно

ШОФИРАНЕ = ОТГОВОРНОСТ е програма за социална отговорност, разработена от компанията Перно Рикар България в отговор на един от поетите от алкохолната индустрия ангажимент към Световната здравна организация за ограничаване на шофирането в нетрезво състояние.

Програмата е изградена от няколко основни компонента и включва късометражен игрален филм, комикс и информационна уеб платформа – karaiotgovorno.com. Специален наръчник на преподавателя ще служи за улеснение при провеждането на „Час на класа “/лекция, посветен на безопасното шофиране.

Първият модул „Бъди отговорен – не шофирай пил“ се обръща към възрастовата група 18-25 години като една от най-рисковите по отношение на шофирането в нетрезво състояние. Това е възрастта, в която младите стават пълноправни членове на обществото, но не са достатъчно подготвени за някои от отговорностите и за последствията от взетите решения.

През първите две години на проекта (октомври 2015 г.- юни 2017 г.) се проведоха над 200 часа на класа с образователния модул „Бъди отговорен – не шофирай пил“ в десетки училища в цялата страна.

Обобщените данни показаха, че според 95% от учителите, участвали в програмата, е полезно и необходимо да се провежда час на класа по темата за опасностите от шофирането в нетрезво състояние; 100% от тях заявяват, че образователния модул е бил интересен за учениците им и биха го провели със следващия випуск; 100% биха го препоръчали на свои колеги. 89% от учениците заявяват, че модулът им е бил интересен; 57% от тях са научили нещо ново в час; 85% от учениците след този час на класа не биха шофирали след употреба на алкохол, а 90% не биха се качили в автомобила на шофьор в нетрезво състояние.

Партньори на ШОФИРАНЕ = ОТГОВОРНОСТ са Асоциация Родители, Фондация Пайдея, Заедно в час, МВР, Дирекция „Пътна Полиция“, Съюза на Българските Автомобилисти, СПИРИТС България, Българска асоциация на пострадали при катастрофи и един от най-добрите здравни сайтове

През декември 2016 г. се проведе конкурса „Годишни награди за пътна безопасност“ за шести пореден път. Той отличава добрите практики и реализирани инициативи в областта на пътната безопасност, повишаването на културата на пътя и предотвратяването на катастрофи. „Шофиране= Отговорност” бе отличена като най-успешната кампания за годината в категория „Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации“.

Този сайт съдържа цялата необходима информация и материали, нужни за провеждането на атрактивна, смислена и полезна лекция на тема шофиране и отговорност.

Ако сте учител/преподавател и имате желание да организирате за вашите ученици лекция на тема „Шофиране = Отговорност“, можете да изтеглите всички необходими материали в секцията за учители/преподаватели.

Филмът Карай Отговорно

Представяме ви един от основните компоненти на програмата – късометражният игрален филм „Моментът никога не е само един“.

Решихме да използваме съвременен подход, за да достигнем до съзнанието на младите с мисията да привлечем и задържим тяхното внимание. За целта решихме да избегнем класическите информационни и образователни материали и инструменти. Резултатът е късометражен, игрален филм.

Режисьор на продукцията е Зоран Петровски („Под прикритие“, „Революция Z”), а сценарист е Георги Иванов („Под прикритие“, „Революция Z”). В главните роли влизат млади актьори, а съставът се допълва от добре познати имена като Александър Сано, Силвия Петкова, Силвестър Силвестров и Филипа Балдева.

Участнии в програмата Карай Отговорно

СОУИЧЕ Св. Климент Охридски Благоевград

СОУ П.Р. Славейков Кърджали

ПТГ Шандор Петьофи Разград

ПГСАГ Ангел Попов Велико Търново

ОУ Добри Войников Победа

ЕГ Йоан Екзарх Враца

СУЕЗ Свети Константин-Кирил Философ

164 Испанска езикова гимназия

Първа английска езикова гимназия