Рахит при бебето – симптоми, лечение и профилактика

Рахит при бебе - симптоми и лечение

Тук ще поговорим за рахит – тема, която много вълнува родителите. Информацията по темата има много навсякъде из онлайн пространството. От една страна това е прекрасно, но от друга обърква хората, които се интересуват и прави трудно отсяването на достоверните източници. Ето защо в тази статия ще се опитаме да поместим всичко важно около темата „Рахит”.

Какво представлява рахитът?

Рахитът е една от най-често срещаните болести в детска възраст, която засяга костите. Рядко се проявява при новородени и по-често при деца от 6 до 24месеца. Това е периода на активен растеж и там се крие причината възрастта да е ключова при развитие на заболяването. Болестта пречи и забавя втвърдяването на костите, което от своя страна води до усложнения и деформации. Главната причина за появата ѝ е недостигът на прословутия витамин D. Ключовото тук е, че той е жизненоважен за нормалното развитие и здраве на човека. Отговаря за обмена на фосфор и калции и се набавя от организма по два начина. Първият е чрез пряко излагане на ултравиолетови лъчи или иначе казано на слънце, и вторият е, чрез определени храни. Кърмата за съжаление не предлага достатъчно количество от този витамин и именно затова често кърменето носи риск за това да се развие рахит. В този случай той трябва да се набавя по други начини.

Какво предстатвлява рахита при бебе

Причини за възникване на рахита при бебе

Рахитът може да се появи по няколко причини, които ще бъдат изброени малко по-надолу.

 • Недоносеност – раждането преди деветия месец, в това число се имат предвид ражданията в седмия и осмия месец, само по себе си е предпоставка да имаме едно на ум за това, че детето може да развие рахит. Честата профилактика е ключова в случая. От друга страна при недоносването и последвал рахит след това, можем да говорим и за т.нар „фосфатен диабет”. Той се появява в следствие на мутирал ген, който се унаследява. В този отделен случаи, фосфор почти не се задържа в бъбреците, а се изхвърля почти изцяло с урината.  Незадържането на фосфати в организма може да се дължи и на туморни заболявания  в тази възраст.
 • Географска ширина и климат – вече споменахме, че Витамин D, който е отговорен за появата на рахит, се набавя чрез слънчеви бани, чрез разходки и стоене на слънце. По тази причина най-рискови са зоните, където то е дефицит, например в умерения пояс. През цялата година се наблюдава дълга дъждовна есен и дълга студена зима. През тези два сезона слънце почти няма и децата нямат възможност да се изложат на лъчите му. Следвайки тази логика става ясно, че в южните страни и тропическите пояси, ситуацията е точно обратната и там диагнозата „рахит” се чува доста по-рядко.
 • Хранене – интересен факт е, че кърмените бебета страдат в пъти по-малко от  това заболяване, отколкото тези деца, които се хранят изкуствено. Вече споменахме, че кърмата сама по себе си не набавя Витамин D, но за сметка на това спомага за усвояването на фосфора и калция, които също са ключови за диагнозата. По-високото количество на белтъци в изкуственото мляко пречи на усвояването на калция, който, както знаем, е съществен за изграждането на костите. След определена възраст, например след 7-мия месец, е добре да излагаме детето и на слънчева светлина или да му набавяме Витамин D чрез хранителна добавка, защото само функцията на кърмата не е достатъчна и можем да поставим малкото в риск.
 • Сезон на раждане – по пътя на логиката децата, които са родени през есента или зимата, нямат възможността да се радват на полезните свойства на слънцето, през първите си месеци. Това, че именно тогава са затворени вкъщи носи допълнителен риск от рахит. От друга страна пролетните и летните бебета могат да бъдат извеждани от началото на живота им на разходки навън, което ги прави облагодетелствани.
Причини за възникване на рахит при бебе

Признаци и симптоми на рахит при бебе

Първите симптоми са неврологични:

 • Безпокойство – прави впечатление, че детето е по-неспокойно от другите. Това се случва и в будно състояние и по време на сън.
 • Стряскане по време на сън – без видима причина детето се събужда сякаш нещо го е изплашило и отново има признаци на безпокойство;

След това продължаваме със симптоми на физиологично ниво:

 • Обилно потене – принципно се проявява по време на сън или докато бебето се кърми;
 • Оплешивяване – има загуба на коса в определени области на главата;
 • Мекота на костите – установява се по време на палпация
Симптоми на рахит при бебе

Начален стадии на рахит при бебето

 Както споменахме по-горе рядко се проявява при новородени до третия месец. Това е така, защото в този период обикновено детето още съхранява запаси на Витамин D, предаден му от майката по време на бременността. След третия месец започват първите признаци на болестта, като проявата им може да бъде на по-късен етап, според специалисти дори до края на втората година. Освен гореизброените симптоми, ще започнат да се забелязват и деформациите в долните крайници. Те се извиват навътре или навън, като краката започват да заемат формата на буквата О или Х. Това може до доведе до забавяне в прохождането, затруднява и самостоятелното изправяне. В някои случаи като страничен ефект се формира и т.нар. „плоско стъпало”, което веднъж получило се, остава за цял живот. Интересното тук е, че при рахит също така се наблюдава и дентално забавяне, т.е. по-късно изникване на зъбките, а след това и по-бързото им разваляне. Всичко това обаче може да се овладее, когато родителите предприемат мерки навреме. Обикновено в лекарските кабинето бързо ги води обилното потене на бебето. То обаче не трябва да внася прекалено крайна паника, тъй като може да се дължи и на други неща, като например коликите.  Назначаването на лечение навреме, води до отлични резултати.

Храни с витамин Д за профилактика на рахит при бебе

Профилактика от рахит

Както тук, така и при всяко друго състояние, касаещо здравето, профилактиката заема централно място.  Когато вече сме запознати с причините за появата на това заболяване, лесно можем да приложим и профилактика, за да го избегнем. Нека обобщим, кои методи са в плюс на профилктиката:

 • Прием на Витамин D и калции – първият се усвоява чрез слънчевите лъчи, затова разходките на слънце в часовете, в които то не е агресивно през топлите сезони, са ключови. Ако сезонът или някаква друга причина не го позволява, то приемът може да стане посредством капки. Калции има в кърмата и млякото.
 • Храни, богати на Витамин D – това са най-вече рибата, местото (червено) и яйцата;
 • Разходки в планината – колкото по-нависоко, толкова по-близо до слънцето, а като плюс получаваме и чист въздух;
 • Често излагане на слънце – има се предвид честото излизане навън, на разходка, когато лъчите „галят” кожата, няма се предвид излагането на агресивно слънце през лятото в часовете от 11:00 до 17:00ч.
 • Да не се прехранва детето – това важи и за кърменето, и за изкуственото хранене.

Източник: Crazy Kids