Уроци по PR

Компютър в офис

„Искам да изкажа своята голяма благодарност към хората от Вашата партия ГЕРБ“, пише баба Мария Дразова от с. Веселие, Община Приморско. Писмото й е до (внимание, туш………………) Бойко Борисов. (оле!)

Женицата е благодарна, че го има бащицата. Рефлекс, какво да правиш. Свикнали са хорицата у нас да има един светъл образ, който да ни води към светло бъдеще, и това си е. Трябва да има един, който да казва: „аз, аз, аз“ — „аз взех, аз дадох, аз наредих, аз разреших, аз ви давам.“ Разтеглените понятия и общи и колективни глупости, като Парламент и Министерски съвет, земете си заврете у… бабите си знаят, че каквото и да се случва, е заради заповедите или разрешенията на бащицата. Точно така, правилна ви е асоциацията – точно като при Бай Тошо. Нещата се подредиха и хорицата се успокоиха — пак си е като едно време. Слънцето е едно. Партията пак е с главна буква. Е, ГЕРБ, да. Що, ти какво си помисли?

Както и да е, отплеснах се. За какво благодари жената на Бойко? Добрините, които направили Бойко и Партията за нея и семейството й. Тази сърцераздирателна информация е качена на сайта на ГЕРБ. Историята й съвсем не е лека. Двете й дъщери починали и останала да живее сама с внука си. Момчето е ученик и, естествено, покрай него има доста разходи. Председателка на ГЕРБ в Приморско Захарина Неделчева им помагала. Давала им дърва за огрев, дрехи, обувки, учебници.

Момчето е абитуриент и ГЕРБ му купили костюм и обувки за бала. Сладко, нали? Областният координатор на ГЕРБ – Бургас Димитър Бойчев купил костюма и обувките, а общинската председателка му подарила ризата. Добрината им не свършила, ами намерили пари и за друго момче, също сирак. И на него му набавили костюм и обувки. Неделчева им намерила и автомобил за бала. „Беше през цялото време на тържеството там до тях, да не са сами, и им даде по 100 лева за вечерта“, пише бабата.

И накрая на писмото: „И така е не само с нас, а с всички нуждаещи се. Не само в с. Веселие е така, а навсякъде.“  Ето тук вече ми дойде в повече.

Колко мънички частни бизнеси бяха унищожени през последните години! Но те се били грижели за всички. Обаче откъде да знае бабата такива неща. Тя е обикновена жена от село, и от Бойко е виждала само рязане на ленти и народняшко говорене. Точно като при Бай Тошо. И й става мило (като си спомни за млякото от 5 стотинки и види това момче Бойко, който й напомня именно онова време). Какво разбира тя от бизнес, данъци, осигуровки, инвеститори… нищо. Тя цял живот е живяла зле, но не прави връзка по веригата до най-високото ниво. Тежкият живот за нея е единственият живот (просто предполагам, ако преди години е бабата била финансов съветник и е карала Мерцедес, се извинявам предварително). И човекът, подал й ръка, е най-добрият за нея. Той е господ за нея. Не е много сложна логиката, нали. И веднага от ГЕРБ си правят реклама от една елементарна добрина. Не само елементарна, но и евтина, но затова след малко.

…правилна ви е асоциацията – точно като при Бай Тошо. Нещата се подредиха и хорицата се успокоиха — пак си е като едно време.

Колко големи инвеститори бяха изгонени с корупция и техните работници останаха безработни. Безработицата стигна двуцифрен процент, социалната политика е сметена под килима. Дългове, кризи, престъпност.

След като затвориха „Ломско шосе“ заради строеж на метрото например, семейните магазинчета издухаха супата. Добре, да кажем, че не можеш да направиш омлет, без да счупиш яйцата. Но беше ли нужно после премиерът да се изтъпани пред всички и да се подиграва на хората с унищожен бизнес, като им казва, че трябвало да му благодарят, а не да мрънкат?! Отговорът е ДА, трябваше. Трябваше му на него. Това е много добре премерен PR номер. Затвърждаваше си образа на мачо, на силен и по махленски и хулигански „лошо момче“.

После… върнахме се в годините на мутрите — дилърите се развявали с черни хамъри и се хвалели как си работели с полицията и прокуратурата. Шефът на митниците Танов получава заповед от Бойко да не закача Мишо Бирата. Дълго време кипяха полемики около законността на записа от СРС-тата, но никакво внимание в медиите за онова, което всъщност се случваше на записа — премиерът заповядваше да се даде чадър над незаконен бизнес. Ама той страхотно момче бил Мишо Бирата, кво да направел премиерът, че му е приятел и играели заедно футбол. А, нищо, няма проблем. Те и го освиткаха даже, точно щото бил добро момче, сигурни сме.

В Уикилийкс изтече информация, че американците следели престъпния живот у нас през 90-те и попаднали на един лееееееко пообвързан с него. С прякор Рапона. Казвал се Бойко Борисов и бил бодигард на Тодор Живков. И на никой не му прави впечатление това. Защо? Ето защо:

Има едно старо стенд ъп комеди шоу на Еди Мърфи от 1986 г. В него той обяснява, че ако накараш една жена да изпитва разтърсващи оргазми, тя ще ти прощава всичко. Имаше и смешен пример. Една такава мацка хванала мъжа си в леглото с друга. После му се разкрещяла, а той просто я погледнал хладнокръвно и казал: „Не бях аз“. „Как да не беше ти! Аз да не съм сляпа! Току що слезе от спалнята, където чукаше друга жена!“ „Не, не е вярно. Не бях аз.“ И след малко жената помислила и казала: „Може би наистина не беше ти…“

Ето така си водим политическия живот у нас. Хората явно са изпитвали истински разтърсващи оргазми от това, че политиците ги шибат всеки ден. Та са склонни да прощават. И забравят.

Номера, подобни на този с писмото на бабата, са елементарни PR трикове, които студентите по връзки с обществеността учат още в първия месец в университета. По принцип фокусът с даренията е много вървежен. Деца умират от глад в социални домове, хора губят работата си, къщите си, малолетни проституират от бедност, деца измират, защото семействата им нямат пари за лечение. Политици и бизнесмени (зависи за кого работи експерът по PR) раздават милиони за яхти, джипове, секретарки, които да чукат във вилите си на Бахамите. После даряват примерно 2000 лв. на някой дом за сираци и си купуват реклама.

Политици и бизнесмени раздават милиони за яхти, джипове, секретарки. После даряват примерно 2000 лв. на някой дом за сираци и си купуват реклама.

Нищо и никакво писмо нали? Обаче се праща на медиите. Някои от тях ядат от ръката на Бойко, така че веднага го популяризират. Други просто решават, че е смешно, и искайки да вложат силна доза сарказъм, също го показват на публиката си. И пак го популяризират.

И така – 2000-3000 лв. за дърва, костюм, обувки и кола на едно бедно дете… и обикновеният нашенец почва да се лигави като булдог от кеф по Бойко. Решава, че е единственият и неповторим и отива пак да гласува за него и за неговите хора. А това, че за тях – неговите хора, хората на ГЕРБ и Бойко, в последно време постоянно четем, че са хванати ту с подкупи, ту за побой, ту с бракониерски дърва… е, това няма значение. Знаете ли защо няма значение? Защото баба Мария Дразова никога няма да прочете подобна новина. Тя не чете този тип медии.

А ние си блъскаме главите и си казваме „как може другите да са толкова слепи, не виждат ли това и онова?!“ Е, не, не виждат. Или да се четем едни други по форумите и да се радваме, че сме толкова много, прозрели това или онова. Ами не сме толкова много, макар да сме хиляди. Медиите, които пускат такива материали, са малко и това, че ги четат десетки хиляди пак нищо не значи. На фона на милионите гласоподаватели от малки градове, села и паланки, които четат и гледат гъзооблизващи медии, защото са най-популярни. А те не са най-популярни просто ей така. Те са станали такива, защото винаги са били най-послушни. Като в оная песен — „Партии любими, аз ще бъда с таз, която е на власт.“

Предизборният щаб на ГЕРБ, ръководен от Цветан Цветанов, поиска наскоро да не се приемат дарения за предизборна кампания. Кеф и мазно удоволствие тече из душите на електората. Така се запазвала независимостта на партията. Край, удар ще получат от кеф. „Такова решение ще гарантира и на избирателите на ГЕРБ, че техните гласове ще бъдат дадени за конкретни политики на партията и кандидатите ни и няма да ги направи зависими по никакъв начин от определени корпоративни интереси.“ Това казаха от пресцентъра. Аааууууууууу, двама припаднаха на трета седалка в автобуса, като прочетоха това родолюбиво изказване.

Явно нещо ново и иновативно са скалъпили герберите. Досега не бях чувал избори да се печелят без пари за кампания. А, не, грешка – чувал съм. В тоталитарните страни така става. Оф, еретична мисъл, бягай!

И седнали разни лигави фенове да ръсят лафове от типа: „Само така! На предните избори ГЕРБ показа как се печелят избори и че и с малко пари се правят успешни кампании!“

Първо се ядосах, после се сетих, че има нова професия – писач на мнения в интернет форуми. Можело човек да си заработва по 500 лв. месечно от такъв труд – да хвали някои и да плюе опонентите му. Малко ми олеква, сещам се, че споря най-вероятно с подобен писач, който сигурно е на моето мнение, но… работата си е работа, плащат му, кво да се прави.

МВР е министерството с най-голям бюджет, а България е държавата с най-много полицаи на глава от населението в Европа.

А че ГЕРБ спечелили с малко пари… чш, я не на нас тия. Бойко още от преди това не слизаше от новините и все мил и добър, и честен, и мъжествен, малко лошо момче тип Мръсния Хари, малко хулиганин, ма нали българинът такива хора обича. Тоя имидж, ако някой ми каже, че е изграден с малко пари, просто обижда интелекта ми. А ако пък някой ми каже, че по естествен път е станало така, че Бойко наистина е такъв и затова го обичат, ще му изредя такава псувня, че ушите ще му увехнат. За справка – по-горе: Бойко, Танов, чадъри-мадъри, Мишо Бирата, човек с прякор Рапона и т.н.

Тоест всичко се прави с пари, но неофициално. Целта – спечелени избори. Целта оправдава средствата. Резултатът – България пак си има Партия, има си Тодор Живков и българите са доволни – обичат си тотилитарната ръка (ако искаш чети последното като „здравата ръка“, все ми е тая, ако обичаш да си завираш главата в пясъка)Това си е чист урок по PR. А това, че всяка тъпоумна манекенка, като й увиснат циците, решава да нарече себе си пиар, е много смешно. Те си мислят, че организирането на коктеили е пиар. Не, мили умници. Вижте кампанията на Бойко от 2002 г. насам и ще разберете какво е PR.

П.П. Иска ми се да кажа нещо на баба Дразова. Няколко неща всъщност. Без грам обида да искам да отправям към тази обикновена жена. Тя не е виновна за окаяното състояние на една болна държава. И знам колко логично от нейна гледна точка изглежда подалият й ръка да е обожествяван от нея. Пък бил той и политик ентусиаст, яхнал вълната на предизборната реклама.

До баба Дразова (и всички като нея дядовци, лели, стринки, чичовци, внуци и всякакъв друг материал гласоподавателски):

Моето обръщение към вас няма да добие такава популярност както вашето писмо до Бойко. Няма и да е толкова коментирано. То ще е кратко и в стил новинарска сводка.

На 5 август на спирка на бул. „България“ в София при гонка стил тъп екшън бяха убити двама невинни. Сега Паола Тодорова (на 39 г.) и Николай Спасов (на 34 г.) гният под земята, защото двама пикльовци решили да си показват на кой му е по-голяма пишката и по-бърза колата. Единият от тях – 21-годишният Бисер Андреев, е син на прокурор. В медиите циркулира мнението, че двамата кретена ще бъдат глобени и ще получат условна присъда.

На 10 юли в Борисовата градина в София беше изнасилена и убита Яна Кръстева. По време на фестивал, заради който се предполага засилено в десетки пъти присъствие на полиция. Я, каква изненада, полицията не ни пазела. Изплашен за (не за друго, а за) репутацията си министърът на вътрешните работи още на 22 юли и то от трибуната на парламента заяви, че „Имаме извършителите на убийството на Яна.“ Ставаше дума за Пламен Трифонов и Николай Русинов. После прокуратурата реши да не повдига обвинения на Русинов – нямало доказателства. Като малко преди това го хванаха на летището, кацайки от Турция, като малко пък преди това от полицията съобщиха, че нямало как да е в Турция, защото нямал паспорт!!! А МВР е министерството с най-голям бюджет, а България е държавата с най-много полицаи на глава от населението в Европа. После Цветанов взе да се оправдава, че никога не бил казвал такова нещо, че Русинов е убиецът, само бил посочен като съпричастен. Ние не сме тъпи, помним какво е казал. Нали не сме тъпи? Нали помним? Полиция и прокуратура станаха за смях, напълно безпомощни.

А Цветанов, между другото, е онзи министър, дето получавал пари от тъщата и тъста си. Нищо незаконно нали – апартаменти, апартаменти… (Госпожо Дразова, вие колко имота имате?) Само че те – тъстовете, получавали в пъти по-малко от това, което му дали. Сега прокуратурата си играе на джобен тенис и чака да спре да се шуми около случая, за да го замете под килима.

Преди няколко дена дете на 22 години уби дете на 20 години на бул. „България“, отново в София, заради спор за 16-годишно момиче. Застреля го, като в компютърна игра. Малко след това 16 годишен пикльо уби дете на 12 години, защото му смачкало саксията с марихуана и не му платило 50 лв. Убил го е с кухненски нож. Едва ли го е носел със себе си, за да реже марули. Когато не беше в парламента, вашата любима Партия вдигаше шум до небесата при всяко подобно събитие, за да притиска тогавашното правителство (което си беше същото подобие на правителство, както и това. Въобще ситуацията е хвани едния, удари другия) Репликата на Бойко „Ние ги хващаме, те ги пускат“ е част от уличния фолклор вече. Сега, когато властта изцяло е в техните ръце, те какво направиха? Какво ще направят? Освен магистрали имам предвид.

Е, какво ви говори всичко това (освен, че в София явно се избиваме като луди)? Дали, че държавата, Партията и Бойко се грижат за ВСИЧКИ!