Чучхе и Сонгун – непознатите идеологии

Религиозна книга

Идеологията Чучхе е доста непозната у нас, пък и никой не си дава зор да я разбере. Самата дума на севернокорейски означава едентичност. Малкото хора, които са чували за Чучхе, знаят само едно – там нещо си комунистическо в Северна Корея. Именно заради това невежество е редно да се отбележи, че Чучхе се различава от останалите леви течения заради национализма си и стремежа към автаркия.

Монументът на идеите Чучхе, изт. Wikipedia

В България има многобройни определения за това – какво е национализъм и имали той почва у нас. Какво обаче е автаркия? Това е икономическа система, при която търговските връзки с останалите държави са сведени до санитарен минимум. Такава икономическа политика е следвана от някои европейски държави през 17-18 век и от Япония до средата на 19 век. Правителството на Италия обявява страната за автаркия след наложеното през 1935 търговско ембарго.

Чучхе обаче не е само икономическа система, но и идеология за начина на живот. Така например според нея в центъра на Вселената стои човекът. Това обаче далеч не означава, че Чучхе залага на индивидуализма, защото личността според тази идеология маже да се реализира само благодарение на колектива и талантлив и способен водач. Официалната информация на Северна Корея твърди, че Ким Ир Сен е създател на идеята Чучхе. Той узрял за нея в младежките си години, когато е бил в Китай, където е част от борбата срещу японските колонизатори за независимост на Корея. След смъртта на Сталин през 1953 г. Ким отрича процеса на десталинизация, което влошава връзките със СССР. Марксистко-ленинистката теория е отхвърлена в Северна Корея, и през 1963 г. започва прокарване на идеите Чучхе, които стават официална идеология през 1972 г.

Малко известен факта е и, че идеологията Чучхе върви ръка за ръка със Сонгун. Това е политическа система според която армията има водеща роля в определянето на вътрешните отношения в една държава. Идеологията Сонгун се въвежда в Северна Корея през 1995 г. след смъртта на Ким Ир Сен. Правителството предоставя държавни постове на висши военни, пренасочва икономическите ресурси към армията и я превръща в модел, който обществото трябва да следва. Смята се, че появата на Сонгун е било провокирано от разпадането на СССР, трудните икономически времена заради слабите реколти в Северна Корея през средата на деведесетте години. Тогава е имало опасения, че може да избухнат гладни бунтове, което е и провокирало необходимостта от даването на повече власт в ръцете на военните.