3DSTREETART отново разчупи градската обстановка в Русе

3DSTREETART e името на добре познатия в Русе фестивал за улично изкуство. Всяка година той се провежда, за да разчупи по един уникален и наистина вълнуващ начин градската среда на крайдунавския град. Съвсем наскоро започна и петото му издание, а най-любопитна е избраната този път тема.

През 2021-ва 3DSTREETART в Русе е посветен на идеята за утопичните светове. В съвременната ера на дигитализация, на глобалния отворен към цялото човечество и планета пазар, както и на конспирациите, на катаклизми и на представата за това кои сме и какъв е съвременният живот темата, определено, разбуни духовете в най-големия български град край река Дунав. Уличното изкуство буквално събуди съзнанието на местното население, откривайки пред него един триизмерен свят на истинското, същественото и необяснимото. Разбира се, идеята за живота в матрицата заема централно място в създадените за тазгодишното издание на 3DSTREETART графити.

Къде можем да видим ц изкуството в Русе?

За да видите по какъв начин световноизвестни звезди от областта на уличното изкуство виждат изкривената представа за модерния свят, просто отидете на кея край Дунав. Русенци имат ексклузивната възможност да се насладят на великолепни творби, включително и такива дело на гост художниците Азис Елгард от Германия, Миливой Костич от Сърбия, както и не по-малко талантливите представители на българското изобразително изкуство Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева.

Най-запомнящите се творби от 3DSTREETART фестивала в Русе

Отправяйки се към 3DSTREETART в Русе, очаквахме да видим наистина уникални творби от областта на уличното изкуство. Изобщо не останахме разочаровани. Изключително силно впечатление ни направи „Алиса в Утопия“ от сръбския художник Миливой Костич. Костич е ситуирал своята триизмерна Алиса буквално на земята на плочките, а героинята е представена в един отрязък от малко останалата жива природа в технологичната индустриализация, естествено щастливо оглеждайки се в собственото си отражение на един пресъхващ водоем.

В „Холограма“ на българката Невена Лефтерова пък утопичната емоция гениално е пресъздадена на фона на лунапарк, който като във водовъртеж от чувства и мисли е превзел човешкия живот, смазвайки и обърквайки човешкото съзнание, поставено в ситуация на презадоволеност и свръхконсумация. Честно казано, наблюдавайки това произведение на изкуството, в ума изникват и много други допълнителни концепции и представи за съвременния начин на живот на модерния градски човек.

3DSTREETART в Русе е една истинска художествена революция, която за пореден път ще разнообрази градската среда край Дунав. Местните жители споделят, че идеята на фестивала тази година определено е интересна и провокативна. А изпълнителите на отделните произведения на изкуството са дали всичко от себе си, за да ни предложат един различен поглед към живота, който водим, и света, в който живеем. Участниците в 3DSTREETART в Русе са изключително талантливи и гражданите на крайдунавския град могат само да са горди, че стават свидетели на уникалния им талант.

Връзка към община Русе

Организаторите на събитието 3DSTREETART в Русе напомнят на всеки, който иска да го посети, да носи маска на лицето в случай на струпване на хора, както и редовно да използва дезинфектант с цел максимално да се предпази от евентуално заразяване и разпространение на вируса Covid-19.

Източник: Utroruse