Орлови нокти (Астрал) – билка с лечебна сила

Орлови нокти - Астрал

Орлови нокти (Herba Astragali glycyphylli) или Женско клинавиче, или Астрагал – е многогодишно тревисто растение със силно разклонено стъбло, достигащо от 30 до 130 см. височина. Листата са последователно разположени, с къси дръжки, с 4-8 двойки елипсовидни до яйцевидни листчета. Цветовете са жълтозелени, събрани в гроздовидни съцветия. Плодът на Астрагала е 3-4 см дълъг, продълговат, сърповидно извит боб с червенокафяви гладки семена. Цъфти през юни-август.

Орлови нокти (Herba Astragali glycyphylli) в България

В България клинавиче се среща из цялата страна до 2000 м. надморска височина. Освен като тонизираща храна, Орлови нокти се използват и като лечебно растение. Използва се сушен корен или плодове. Изследвания показват, че коренът на Орловите нокти е силен стимулатор на имунната система.

История на орловите нокти

За първи път Астрагал се споменава в древен китайски текст по медицина като средство за пречистване на далака и кръвта. Билката се прилага при хипертония, коронарна болест, сърдечно-съдова недостатъчност; има диуретично, отхрачващо и противовъзпалително действие. Използва се при заболявания на бъбреците и пикочните пътища, при затруднена дейност на далака, спонтанни изпотявания. Китайската традиционна медицина използва тонизиращия ефект на Kлинавичето при заболявания на белите дробове – недостиг на въздух, честа простуда или хронични инфекции.

Астрагалът (орлови нокти) и имунната ситема

Астрагалът стимулира почти всеки етап от дейността на имунната система. Той увеличава броя на стволовите клетки в костния мозък и лимфните тъкани и стимулира развитието им в активни имунни клетки, действащи из цялото тяло. Растението може да стимулира или „отключи” клетките на имунната система от състояние на покой, привеждайки ги в състояние на повишена активност. Изследване, проведено в Китай, показва, че Орловите нокти могат да стимулират отговора на имунната система към чужди агенти без да я подтиска. Продължителната употреба (до 35 дена) на билката повишава дейността на клетките, произвеждани от далака. Орловите нокти имат способността да намаляват вредните странични ефекти, които имат кортикостероидите върху имунната система. Затова в някои случаи, когато терапията с кортикостероиди е наложителна, клинавичето се използва, за да намали ефекта от тяхната употреба. Клинавиче, комбинирано с мед се прилага при хронична умора, за насърчаване на жизнените сили, подхранване и пречистване на кръвта, при кървави изпражнения или диария.

Изследването в Тексаския университет


Изследване, проведено в Медицинския център към Тексаския университет показва, че Орлови нокти имат силен имуностимулиращ ефект. При ин витро изследване, сравняващо кръвните клетки на пациенти, страдащи от рак, с тези на здрави хора се оказва, че Орловите нокти са в състояние да възстановят в голяма степен част от функциите на клетките на имунната система на раково болните. Астрагалът, подобно на ехинацеята, стимулира отделянето на интерферон и увеличава неговата ефикасност в борбата с болестите. Растението намалява не само общата заболеваемост, но и периода за възстановяване на организма. Изследванетo показва, че хората, приемащи под някаква форма Орлови нокти боледуват от 2 до 4 дена, докато при повечето пациенти простудата трае обикновено от 4 до 6 дена. В същото проучване е било установено, че Орловите нокти увеличават броя на жизненоважни клетки за човешкия организъм и след триседмична употреба на растението ин витро културите при хора, приемали билката са по-многобройни спрямо тези без прием. Пациентите, приемали Орлови нокти, станали и по-устойчиви спрямо вируса на простудата, тъй като растението стимулира регенерацията на клетките в бронхите.

Освен противовъзпалителни свойства, Астрагалът има способността да регенерира тъкани. Тази комбинация прави растението мощен съюзник при лечение на устойчиви външни инфекции, както и третиране на възпаления и трудно заздравяващи рани, или когато е необходимо да се извлича гной.

Орловите нокти в китайската медицина

В Китайската медицина Орловите нокти се използват при хроничен хепатит. Астрагалът предпазва черния дроб от отрицателния ефект на лекарствата против рак, които най-често се използват при химиотерапия. Когато се използва като допълнително помощно средство при конвенционалните средства за лечение на ракови заболявания, Астрагалът увеличава издръжливостта на организма. В случая растението стимулира функцията на надбъбречната кора и помага да се намалят отделените в стомашно-чревния тракт токсини при пациенти, подложени на такава терапия.


Способността на растението да разширява кръвоносните съдове помага при ниско кръвно налягане и за предпазване на сърцето. Учени от Русия са провели изследвания, показващи че Орловите нокти предпазват сърдечния мускул от пораженията, които се получават от недостига на кислород при сърдечна атака. Според публикации в китайския медицински журнал, лекарите от Института по сърдечно-съдови заболявания в Шанхай са установили, че Астрагалът оказва значително влияние върху коксаки вируса, който може да предизвика вирусни миокардни инфекции и за който за момента няма ефикасно лечение. Орловите нокти подпомагат поддържането на постоянен сърдечен ритъм. А при пациентите с установен коксаки вирус е имало подобрение в общото състояние в 85% от случаите на тази вирусна инфекция.